Doç. Dr. Gülcan Harput

Gülcan Harput, 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi (HÜ), Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Sporcu Sağlığı Ünitesi’nde araştırma görevlisi olarak işe başladı. 2012 yılında uzman, 2015 yılında doktora ünvanlarını aldı. 2013 yılında araştırmacı olarak University of Kentucky, Athletic Training departmanında 7 ay araştırmacı olarak çalıştı. Bu süre zarfında, ön çapraz bağ cerrahisi geçirmiş sporcuların alt ekstremitesinde meydana gelen nöromüsküler adaptasyonlar üzerinde projede çalıştı. 2017 yılında HÜ FTR Fakültesinde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmalarına devam etti.  2017 yılında University of Southern California, Physical Therapy and Biokinesiology bölümünde post-doc araştırmacı olarak 3 ay  squat biyomekaniği konusunda projede görev aldı.  2018 yılında doçent oldu.  2018 ve 2019 yıllarında University of Alabama ve University of Ghent fizyoterapi bölümlerinde Erasmus öğretim üyesi hareketliliği kapsamında kısa süreli eğitmen olarak ders verdi.

Gülcan Harput, sporcu sağlığı ve spor fizyoterapisi alanında 2009 yılından itibaren hem klinik hem de akademik faaliyetlerini sürdürmektedir. Çalıştığı alanla ilgili çok sayıda uluslararası dergilerde makalesi vardır ve uzmanlık alanı ile çok sayıda konferans ve eğitimler vermiştir. Bunun yanında yüzeyel elektromiyografi konusunda uzun zamandır eğitimler düzenlemektedir.  Manuel terapi, bantlama, düzeltici egzersiz uygulamaları, kinezyolojik elektromiyografi, spor yaralanmalarının önlenmesi, pilates eğitimlerini almıştır.

Gülcan Harput, Spor Fizyoterapistleri Derneği yönetim kurulunda görev almaktadır. Bunun yanında, Türkiye Fizyoterapistler Derneği, TUSYAD ve ESSKA derneklerine de üyedir.  “Journal of Sport Rehabilition”  dergisinin editöryel kurulunda görev almaktadır.

İlgi alanları; spor yaralanmaları ve tedavisi, spor yaralanmalarının önlenmesi, diz yaralanmaları, ön çapraz bağ ve menisküs yaralanmaların tedavisi, düzeltici egzersiz, fiziksel aktivitenin geliştirilmesi, elektromiyografi verilerine dayalı egzersiz seçimi, araştırma planlama ve yayınlama.